Dagens tema: Alkohol

Ja, så är sommaren då äntligen här, med dunder och brak. Det är verkligen jättemycket sommar och visst är det härligt?! Fast visst klagar vi samtidigt, på värmen som vi inte är van. Med sommaren kommer också en liiiten förändrad livsstil, för många. Det är varmt, semester och man har rätt till att känna sig ledig och slappna av. Grillen åker fram och mitt i veckan byter man ut falukorven mot fläskfilé och det gör inget, för det är ju semester och då åker vardag och helgdag in i varandra och allt blir lite wild and crazy. Det är en skön känsla, att allt inte behöver vara som det är resten av året. Det är måndag och vi hyr film och köper chips! I vanliga fall skulle man slurpa te, tjatat på barn och läxor och ramla i säng utmattad kl 9. Men nu är det sommar och det är ljust länge och varmt ute, livet leker. När man nu slänger på filén på grillen så är det ju gott med en öl? Visst är det det! Det är mitt i veckan, men vad gör det, jag ska inte upp och jobba i morgon, jag har semester! Ölen svalkar riktigt gott, inte ens dåligt samvete, trots veckodagen. En till öl kan man ta, till grillningen, sen ett glas rött till maten, lugnet infinner sig, man lapar  kvällssol och känner alkoholens behagliga rus döva en aning, visst är man lite extra lycklig, visst känns det bra att leva?

Jaha, tänker säkert ni, när kommer moralpredikan då?

Jag tänker inte ge någon alls. Jag bara funderar mycket på alkohol och sommaren. Alkohol och sommaren hör liksom ihop, det är synonymt, det är en del av semestern. Detta gäller inte bara en liten del av befolkningen utan faktiskt (enligt statistik jag lästa om svenskars alkoholvanor) de flesta! Eller många fler än man tror. Jag är ju gravid och dricker natruligtvis inte alkohol längre, vilket har fått mig att betrakta alkoholens roll ur ett helt annat perspektiv. Jag träffade en bekant på stan en dag, en bekant som vi inte umgås med så ofta, men ändå en god vän. Han sa: Fan, vi måste ta och grilla nåt här framöver! (Visst, grilla! Jag gillar grillat, jättetrevligt tänkte jag) Han fortsätter: Fast du kan ju inte dricka.... synd... Vi får ta igen det dubbelt nästa sommar! Här började min hjärna fundera lite, vänta nu... vad sa han, ville han att vi skulle grilla eller ville han att vi skulle dricka alkohol tillsammans? Jag var ganska säker, 90% säker på att han frågade om vi skulle grilla... grilla... grilla... I min värld är det när man stoppar kött av något slag på en grill och tillagar den och sen äter? I hans värld antar jag att det betydde att dricka tillsammans. Tydligen var jag inget högprioriterat umgänge för honom nu när jag led av "sjukdomen" graviditet. Jag tycker ju att man kan grilla och umgås ändå, även fast jag inte dricker alkohol?
 
Jag har märkt att efter att jag blivit gravid har vi inte blivit inbjudna till lika många grillfester, middagar, tillfrågade om vi ska med på diverse festligare arrangemang som innan. Därför att i det samhälle vi lever, särskilt om somrarna, är "att umgås" lite synonymt med "att dricka alkohol tillsammans". Min slutfundering är denna: Finns det någon fara i detta? Ska man se varningsklockor? Men då ringer de tamejtusan överallt! För denna livsstil präglar i stort hela samhället och då menar jag natruligtvis inte att alla människor som tar ett glas vin till grillat en onsdag på semestern är alkoholister. Men, hur ska man förhålla sig? Jag har ingen naturlig syn på alkoholen eftersom min uppväxt präglat min syn på alkoholen. Det är tyvärr ingen sund syn. Mycket pga. att jag har en person som står mig nära som är alkoholist. Därför har jag alltid sett varningsklockor, i hela mitt liv. Alltid själv haft dåligt samvete när jag druckit och när andra druckit. Det har varit något fult, något att skämmas över och något fel. Att dricka alkohol har alltid av mig relaterats till något skamfullt och icke accepterat. Jag växte upp med en hel del festande, hemma var det rätt mycket. Iof var det mycket skoj förknippat med det, fulla vuxna som betedde sig konstigt. Man blev körd i säng, men var vaken hela natten eftersom det var livat värre på nedervåningen. Man låg alltid på aga, eftersom det med alkohol alltid följde en viss mått av avvikande beteenden hos vuxna som kunde leda till okontrollerade känslosvallar (bråk, slagsmål, skrikande etc.). Alkohol var något som fanns hos oss barn, på avstånd. Vi såg vad det ledde till, vi blev bortkörda, isängkörda när alkoholens kraft satt igång på allvar. Det var genom stängda dörrar vi fick vår första dejt med alkoholen. Redan där var det något hemligt, gömt, något man inte visade öppet utan som skedde när vi barn var på en armlängs avstånd. Kanske det hade varit bättre om alkoholmängden dragits ner till ett par glas vin till maten och vi barn fått suttit med, istället för regelrätt festande och vi barn blev instängda på rummet.
 
I min ungdom var det fest, såklart. Det dracks sprit, öl, vin... allt som man kom över. Inte för att det var gott, utan för att det var förbjudet. Känslan av att alkohol var något som inte var OK, rotade sig redan då. Man smög, smusslade, gömde... Det var väl inget konstigt med det, iof, så gör ju alla ungdomar. Alkohol =  fest = asfull = förbjudet = spännande! . Så var det.

Jag har som sagt inte ens i vuxen ålder känt att alkohol varit något som ska finnas naturligt i mitt liv, det har alltid varit förknippat med en känsla av förbjudet, skam och något som inte är bra. Det är en osund relation till alkohol tycker jag. Vi lever i ett samhälle där alkoholen är en stor del och även om man väljer att dricka eller ej vill jag inte ha en komplicerad relation till alkohol. Jag vill ha en icke-komplicerad, avslappnad och inte ens viktig relation till alkohol.

Sen eftersom jag har en nära anhörig som är alkoholist så har jag ju sett alkoholens kraft och konsekvenser. Inte bara sett... känt, luktat, upplevt... på nära håll. Det har naturligtvis påverkat min egen syn på alkohol. Jag reagerar starkt på när någon dricker en öl till grillat mitt i veckan, det är nästan så jag tittar mig omkring lite skrämt och undrar om någon annan ser brottet, ser att H*N faktiskt står där en vanlig onsdag och dricker en öl. Rädd för hur de andra ska reagera, avvaktar.. inser att ingen annan reagerar! Det är bara jag, som står där med mina konstiga värderingar och min konstiga syn på det hela. På grund av min egna uppväxt och vad som präglat min syn på alkohol kan jag inte se klarsynt på vad som är OK och inte OK. Kanske det är allldeles OK att dricka två öl till grillningen mitt i veckan och sen ett par glas vin till maten. Kanske är det OK att göra det även torsdagen, fredagen.... Jag vet inte. Vi lever ju i ett samhälle där det inte anses som konstigt eller icke-OK att göra det så det kan lika gärna vara min egna sjuka syn på alkoholen som förvränger min syn. Därför kan jag inte och ska jag inte komma med en enda moralpredikan i ämnet, jag kan bara jobba med min egen relation till alkohol och sen hoppas att alla andra har koll på vad de gör. Synd bara att man ska anses som annorlunda, konstig, utanför bara för att man inte dricker, men det är väl ett sånt samhälle vi avlat fram så vi kan ju inte direkt skylla på någon annan.

För en vecka sen var vi till en släkting till mig, vi var ditbjuden på middag. Vi skulle senare iväg på en krog för att träffa ytterligare ett par. Vi skulle grilla, käka gott och spela kubb. När vi kom dit bjöds det på öl innan maten, Robban, min släktning och hans fru drack, inte jag förstås. Det var inget konstigt. Vi åt, de drack, vi spelade kub, de drack, vi åkte in på krogen och träffade vännerna, de tåg en öl till... Det var inget konstigt. Det som hade varit konstigt var om vi kommit dit och de bjudit på dricka, vi hade grillat, de hade druckit dricka, vi hade spelat kubb, de hade druckit dricka. Vi hade gått på krogen, mött vännerna och de hade alla beställt in en varsin Cola, det hade varit konstigt, udda och det hade inte skett utan någon anledning (fd. alkoholist, nyopererad, nyförlöst, gravid, tillsagd av läkare, skum sjukdom, var tvungen att köra bil, komplicerad relation till alkohol, nära anhörig som är alkoholist exempelvis... ) Utan en bra anledning hade detta scenario inte inträffat, det är ett sånt samhälle vi lever i, thats it!

Nä, nu ska jag njuta av solen, grilla och kanske... kanske.. ta en alkoholfri öl, bara för att få njuta av SMAKEN, det är väl den man är ute efter?   
      

Dåligt internet!

Ja, som de flesta förstått har jag slutat jobba nu, vilket innebär att jag har ett mycket sämre internet som inte vill fungera så ofta. Just nu sitter jag på badhuset i Stöde och väntar på Kajsa-Linn som går på simskola. Sen ska vi vara på utebadet och bada. Robban är inne i stan på arbetsförmedlingen och kommer hit sen. Just nu spöregnar det ute, vilket inte är så roligt om man ska bada =( Men K-L brukar inte bry sig.

Vad har hänt sen sist då? Jo, de sista dagarna på jobbet,  alltså mån-ons förra veckan, var hela jobbet till Södertälje. Alla Baggiumskolor samlas en gång om år (lärarna alltså) och har konferens, föreläsning, fest! och det är mycket trevligt. Det innebär mycket fika/mat, bo på hotell, slappa (till viss det) lyxiga tre-rätters på fina restauranger o.s.v. Det är helt klart trevligt!

Sen i torsdags har jag alltså sommarlov! Det känns helt otroligt skönt. I fredags (midsommar) var vi hos Robbans moster. Där träffas stor det av hans släkt, vi leker, tävlar, äter gott, sjunger och umgås. Mycket trevligt. Iof for vi hem redan vid halv 11, då var jag rätt nöjd! 

Sen har vi renoverat uppe. Där vi tidigare hade inbyggd garderob har vi nu tapetserat och ställt in soffa, bord, TV-bänk, databord. Där blir barnens TV-spel och datorhörna. Efter det ska vi tapetsera vårt rum och i morgon köper vi ny säng till oss. Kul! Sen ska bebisrummet göras iordning, SEN är vi klara =) För nu....

Nu är K-L klar, bäst att fånga upp henne!

Hej! 

Drömmer mig bort...

... i två år nu har jag och Robban farit ner till Stockholm sista helgen i juni. Vi har tagit in på hotell och inte haft en enda plan, bara improviserat! Vi har åkt buss ner, sen bara varit. Fatta vad skönt det är! Vi brukar strosa runt, leta efter mysaiga ställen att käka lunch på, unna oss en öl redan till lunchen! om vi vill. Helt utan barn och måsten. Vi brukar köra små rollekar, hmm, med mysiga teman =) uppsöka obskyra småaffärer med diverse innehåll. Gå runt på uteserveringar, besöka pubar, rockklubbar och vara vaken hela natten! Sova skönt på hotellet, vakna, äta frukost och bara unna oss.

I år ska vi inte åka =(

Känns lite bortkastat när jag i alla fall mår skit, resan skulle inte bli som vi brukar. Så vi står över, laddar inför nästa år i stället =)

Liten uppdatering!

  1. Jag har varit i Göteborg med mina elever, sön - tisd.
  2. Jobbade hemma igår, onsdag.
  3. Är tillbaka på jobbet idag, torsdag, så fruktansvärt less på att jobba, vill vara ledig!
  4. Hade en alldeles härlig helg, var iof ner till Hudik och jobbade...
  5. Inväntar med glädje skattepengarna, så mycket att göra med de pengarna, skulle behöva dubbelt så mycket...
  6. Hektisk vecka framför mig, studentmiddag, vårshow, studenten och avslutningar
  7. Linus hade upptradande på måndagskväll, spelade gitarr, han var väldigt duktig. Mycket bättre än de andra i i fyran, mycket bättre än femmorna, mycket bättre än sexorna! Jag har två musikgenier till barn! Om jag får till det kan jag lägg ut klippet.
  8. Lukas spelade in sin alldeles egna låt i musikstudio i måndags med bandet, lägger ut en länk på youtube när jag hittar den =)
  9. I måndags fick Robban veta att han inte fick stämpla i sommar, kaos!! Vi bryter ihop, lite smått...
  10. I går hittade vi ett ev. kryphål, vi får hoppas att det funkar annars blir det en fattig sommar! 

RSS 2.0